Ben je van plan om je oprit of tuin te vernieuwen met nieuwe tegels of klinkers in de binnenstad van Utrecht? Dan zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blog geven we tips voor het leggen van een straatje in kleine ruimtes en het afvoeren van oude bestrating. Een goede voorbereiding is het halve werk!
Ben je zelf handig of besteed je het werk uit? Bij het leggen van een straatje komt er vaak afval en puin vrij dat professioneel moet worden afgevoerd in de juiste containers. Voordat je begint, moet je het oppervlak uitgraven waar de bestrating komt te liggen. Dit kan een uitdaging zijn in de binnenstad waar ruimte beperkt is. Bijvoorbeeld een container is dan een handige tijdelijke opslag.
Wanneer je oude tegels vervangt of een terras aanlegt, kun je de oude tegels en het eventuele tuinafval gemakkelijk laten afvoeren in een container. Oude grond, boomwortels of onkruid moeten zorgvuldig worden verwijderd. Dit voorkomt dat er in de toekomst geen of nauwelijks onkruid blijft groeien. Gelukkig zijn er containers te huur die worden geleverd en weer worden opgehaald met al het afval dat je hebt verzameld. Lees onze andere blog voor meer informatie over het afvoeren van tuinafval en tuinverbouwingen.
Als je een bestaande oprit hebt die aan vervanging toe is, is het belangrijk om het bestaande materiaal uit te graven om een goede basis te creëren voor de nieuwe oprit. Het oude materiaal kan meteen in een container worden gegooid en worden afgevoerd, zodat je er geen omkijken meer naar hebt.
Er komt meer puin vrij bij het aanleggen van een straatje dan alleen tegels. Allicht merk je zelf ook al dat er op wonderbaarlijke wijze toch altijd meer troep naar boven komt dan verwacht? Een puincontainer mag maximaal 10% zand bevatten, maximaal 10% kalkzandsteen en schoon grind. Heb je meerdere verbouwingen tegelijkertijd, zoals het renoveren van de garage? Keramische producten zoals een wasbak of toilet mogen ook in een puincontainer. Als je de hele tuin aan het verbouwen bent en het tuinhuisje ook aan vervanging toe is of je wil meer ruimte maken voor een groter tuinoppervlak, kunnen dakpannen van een tuinhuisje ook in de puincontainer.
Niet alle materialen vallen onder puin. Houd hier rekening mee als je een container huurt en puin laat afvoeren. Materialen die niet onder puin vallen zijn gips (zachte steensoorten), gasbeton, asbestgelijkend materiaal, klein chemisch afval, asfalt en grond. Lees in onze andere blog wat je moet weten over het afvoeren van puin.
Als je nieuwe bestrating wilt aanleggen in je tuin, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen. Het begint met het zorgen dat je de juiste afmetingen hebt. En hierbij de tuinpaden en/of terras uitzet op ware schaal met de gekozen tegels in gedachten.
Bij het bestraten van een oprit geldt in principe hetzelfde stappenplan als bij tuin bestrating. Het belangrijkste verschil is dat de gekozen stenen minimaal 7 cm dik moeten zijn om het gewicht van een auto te kunnen dragen. Bij het aanleggen van een oprit wordt meestal gebruik gemaakt van minimaal 25 cm tot 35 cm ophoogzand. Daarnaast wordt het aangeraden om bij een oprit gebruik te maken van twee populaire legmotieven, namelijk de zogeheten keper- en elleboogverband motieven. Deze legmotieven helpen voorkomen dat de stenen verschuiven onder het gewicht van de auto.
Zorg er aansluitend voor dat de bestrating goed gevoegd wordt. Met de juiste soort zand. Dat voorkomt weer dat er bijvoorbeeld onkruid tussen de stenen gaat groeien.
Vragen over containers huren of combi-vrachten? Neem contact met ons op.
maandag | 08:00–17:00 |
dinsdag | 08:00–17:00 |
woensdag | 08:00–17:00 |
donderdag | 08:00–17:00 |
vrijdag | 08:00–17:00 |
zaterdag | 08:00–13:00 |
zondag | Gesloten |