• voor 12.00 uur besteld, morgen in huis
  • all-in tarief
  • plaatsen op elke gewenste plek

In dit artikel

De gevaren van batterijen en accu’s in het afval

Batterijen en accu’s in het afval: een verborgen gevaar | WRM Containers

Heb je weleens stilgestaan bij wat er gebeurt wanneer je een lege batterij of accu in de afvalbak gooit? Je denkt misschien: “Het is maar een kleine batterij, wat kan er misgaan?” Helaas, het probleem is groter dan je denkt. Batterijen en accu’s in het afval kunnen aanzienlijke gevaren opleveren. WRM Containers legt uit waarom je deze absoluut niet bij het restafval mag gooien en wat je in plaats daarvan kunt doen.

Wat maakt batterijen en accu’s zo gevaarlijk in het afval?

Weverwijk Regionale Milieudiensten - Wat maakt batterijen en accu’s zo gevaarlijk in het afval?

Batterijen en accu’s zijn gevuld met chemische stoffen die essentieel zijn voor hun werking, maar ook zeer schadelijk kunnen zijn. Wanneer ze bij het gewone afval terechtkomen, kunnen ze onder druk, hitte of beschadiging gevaarlijke situaties creëren. Dit kan leiden tot ernstige milieuvervuiling en zelfs brand- of explosiegevaar.

Het risico van brand in de afvalketen

Een van de grootste risico’s van batterijen in het afval is brand. Zodra batterijen of accu’s onder druk komen te staan, bijvoorbeeld tijdens het verwerken van afval, kunnen ze oververhit raken. Dit gebeurt vooral wanneer de positieve en negatieve polen in contact komen. Lithium-ion batterijen, die in veel apparaten worden gebruikt, zijn hier extra gevoelig voor. Deze batterijen kunnen exploderen of in brand vliegen, zelfs in een vuilniswagen of op de stortplaats.
Daarnaast kunnen batterijen ook lekken. Wanneer een batterij of accu beschadigd raakt, kunnen chemische stoffen vrijkomen die een chemische reactie veroorzaken. Dit leidt vaak tot hitteontwikkeling, wat weer kan leiden tot vuur of explosies, zelfs in je eigen vuilnisbak. Het risico is nog groter tijdens het transport of de verwerking van het afval.

Chemische vervuiling: een stille bedreiging

Naast het brandgevaar is er het probleem van chemische vervuiling. De chemische stoffen in batterijen en accu’s, zoals zware metalen en agressieve elektrolyten, zijn schadelijk voor het milieu. Als batterijen lekken, kunnen deze stoffen in de bodem en het water terechtkomen, wat schadelijk is voor dieren, planten en zelfs mensen. De meest gevaarlijke stoffen zijn onder andere:

  • Zware metalen zoals cadmium, lood, nikkel en kobalt.
  • Elektrolyten zoals kaliumhydroxide en lithiumzouten.
  • Reactieve stoffen zoals lithium, grafiet en mangaanoxide

Wanneer deze stoffen vrijkomen, kunnen ze moeilijk worden opgeruimd en lang in het milieu aanwezig blijven, met langdurige schadelijke gevolgen.

Hoe voorkom je deze gevaren?

Het goede nieuws is dat je gemakkelijk kunt bijdragen aan de oplossing! Batterijen en accu’s kun je gratis inleveren bij speciale inzamelpunten. Hierdoor worden ze op een verantwoorde manier verwerkt en gerecycled. Dit bespaart niet alleen grondstoffen, maar voorkomt ook milieuschade en gevaarlijke situaties.

Bij WRM Containers moedigen we iedereen aan om batterijen en accu’s op de juiste manier in te leveren. Als afvalverwerkingsbedrijf weten wij als geen ander hoe groot de impact kan zijn als deze producten in het reguliere afval terechtkomen.

Waar kun je batterijen en accu’s inleveren?

Je hoeft gelukkig niet ver te zoeken om van je batterijen en accu’s af te komen. Er zijn tal van mogelijkheden om ze veilig in te leveren:

  • Supermarkten: Veel supermarkten hebben een bak voor het inzamelen van batterijen.
  • Winkels: Speciaalzaken die batterijen verkopen, bieden vaak inzamelpunten aan.
  • Gemeentelijke inzamelpunten: Je kunt bij het afvalbrengstation van je gemeente terecht.
  • Milieustraten: Deze bieden uitgebreide faciliteiten voor het verantwoord inleveren van batterijen en accu’s.

Tip: Check de website van jouw gemeente voor de dichtstbijzijnde inzamelpunten.

Goed om te weten:

Door het recyclen van batterijen waardevolle materialen, zoals nikkel en kobalt, kunnen worden teruggewonnen? Deze metalen kunnen opnieuw worden gebruikt voor de productie van nieuwe producten, zoals auto-onderdelen en batterijen. Op deze manier helpen we de vraag naar nieuwe grondstoffen te verminderen en dragen we bij aan een duurzamere toekomst.

WRM Containers: Jouw partner in duurzame afvalverwerking

Bij WRM Containers zetten we ons in voor veilige en verantwoorde afvalverwerking. We accepteren geen batterijen of accu’s in het reguliere afval omdat we begrijpen hoe groot de risico’s zijn. Wil je meer weten over de afvalstromen die we wél verwerken of heb je vragen over het inleveren van batterijen? Neem dan contact met ons op. Samen kunnen we een verschil maken voor het milieu!

Samen sterk in afvalwerk

Weverwijk Regionale Milieudiensten - ISO 9001 Normec Nederland Weverwijk Regionale Milieudiensten - ISO 14001 Normec Nederland Weverwijk Regionale Milieudiensten - VCA Weverwijk Regionale Milieudiensten - Niwo Weverwijk Regionale Milieudiensten - Erkend Leerbedrijf
Contact
Diefdijk 30
4145 MJ Schoonrewoerd
Bel ons op 0345 64 12 66
Stuur ons een mail

Openingstijden
maandag08:00–17:00
dinsdag08:00–17:00
woensdag08:00–17:00
donderdag08:00–17:00
vrijdag08:00–17:00
zaterdag08:00–12:00
zondagGesloten
© 2024 Weverwijk Regionale Milieudiensten | Vormgeving en realisatie Reclamebureau RAM
mailen
bellen
bestellen
ruilen
ophalen